Wat is Rots en Water?

Het Rots & waterprogramma is een weerbaarheidstraining dat gaat over leren door te doen, door te ervaren en te ontdekken wie jij bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Kinderen leren vooral door te doen. Zij beschikken vaak over een enorme dosis energie die uitnodigt en soms dwingt tot bewegen. Daarnaast worden zij ook gestimuleerd om hun gevoelens en gedachten uit te wisselen.

De training is zelfbeeld versterkend en het heeft als doel het welbevinden van kinderen te vergroten. Kinderen leren sociale vaardigheden door middel van fysieke oefeningen (spel) met elkaar, deze worden afgewisseld met zelfreflectie en kringgesprekken. Zo wordt er geoefend in bijna echte, maar veilige situaties om de transfer naar de dagelijkse praktijk te optimaliseren.

Verschillende onderzoeken hebben het nut van deze training bewezen. Het wordt dan ook al jaren internationaal ingezet om kinderen te laten groeien op het gebied van sociale vaardigheden en weerbaarheid

 

Wat leer je tijdens een rots en water training?

Door Rots & Water leer je wanneer je voor jezelf moet opkomen en wanneer je je maar beter ergens bij kunt neerleggen. Het is niet altijd makkelijk je eigen grenzen aan te geven en die van anderen te respecteren. De Rots & Water training leert je soms hard te zijn en je af te sluiten (voor groepsdruk) als een rots en soms open en meegaand als water te zijn. De training is erg geschikt voor kinderen en jongeren die het (nog) lastig vinden om op een effectieve manier voor zichzelf op te komen. Het doel van de training is dat je sterker in je schoenen komt te staan, je leert voor jezelf op te komen en bouwt aan je zelfvertrouwen. Zo kun je beter omgaan met lastige situaties en kun je betere keuzes maken. Rots & Water gaat ook over zelfbeheersing, je leert o.a. woede en boosheid te beheersen. Je denkt na over wat je wel en niet wilt en leert hoe je dat duidelijk kunt maken. Ook leer je de grenzen van anderen te respecteren. Kortom heel handig om op een prettige manier samen te kunnen spelen, te werken en samen te leven. Principes uit de zelfverdedigingssporten vormen de basis voor veel oefeningen, zoals: stevig staan, focus, ademhaling, lichaamshouding, oogcontact, stemgebruik en zelfbeheersing. Kinderen praten (met elkaar) over de oefeningen en denken na over de eigen opstelling/houding en leren wat hun sterke en minder sterke punten zijn.

Concreet betekent dit dat kinderen gaan nadenken over:

  • voor jezelf opkomen
  • je boosheid beheersen
  • verstandige keuzes maken
  • beter contact maken met anderen
  • Vertrouwen in zichzelf en anderen
  • meer focus
  • in actie kunnen en durven komen
  • zelfbeheersing
  • zelfreflectie
  • zelfvertrouwen

Rots

weerbaarheid
voor jezelf opkomen, jezelf kunnen verdedigen en in jezelf vertrouwen.

Water

solidariteit
je kunnen inleven in andere mensen en jezelf kunt beheersen op moeilijke momenten